وقتی صحبت از میوه های استوایی میشود، بهجز موز و نارگیل یاد چه چیزی میافتید؟ تنوع میوه های استوایی آنقدر زیاد است که احتمالا همه ما با آنها آشنایی نداریم. در سالهای اخیر، از طریق رسانهها و واردات بسیار محدود، تعدادی از میوه های استوایی متنوع به بازار ایرانی هم، ارائه و شناخته شدهاند. در این نوشته از میوههای عجیب و زیبای استوایی گفتهایم که الان در بازار میوه خشک استوایی هم طرفداران زیادی دارد.
پشن فروت از آن میوه های استوایی بسیار خوشبو با شکل و شمایلی تخممرغی است که در حالت رسیده به رنگهای قرمز، بنفش و زرد دیده میشود. به پشن فروت، گراندیلای بنفش هم گفته میشود.
گراندیلا در زبان اسپانیایی به معنای انار است. طعم این میوه شبیه گواوا (اَمرود) و سرشار از پتاسیم و فیبر است. برای خوردن پشن فروت باید آن را از وسط به دو نیم کنید و با قاشق گوشت و محتویات داخل آن را خارج و نوش جان کنید. از این میوه جالب در انواع سالاد، غذاها (همراه با مرغ و ماهی) و… استفاده میکنند. از آب پشن فروت هم میتوان در کوکتلها، سُسها و دسرهای مختلف استفاده کرد. این میوه فقط ۱۶ کالری دارد.
میوه ستارهای یا کارامبولا از میوه های استوایی با پوستی براق و زرد مایل به طلایی است. این میوه به اعضای خانواده مرکبات شباهت دارد. طعم میوه ستارهای ترش و شیرین و حاوی ویتامین C است. برای اینکه این میوه زیبا را نوش جان کنید باید آن را بشورید، برش دهید و از طعمش لذت ببرید. برای خوردن میوه ستارهای نیازی به پوست گرفتن یا خارج کردن دانههای آن نیست و در تزئین غذا یا به عنوان عضوی از یک سالاد خوشمزه میتوان از آن استفاده کرد. اگر دچار بیماری های کلیوی هستید، نباید میوه ستارهای مصرف کنید؛ چون وجود اسید اُگزالیک در آن باعث ایجاد سنگ کلیه میشود. خاستگاه این ستاره خوشمزه، جنوب شرقی آسیاست.
آسای از خانوادهٔ میوههایی شبیه تمشک و توت است و از درختان نخل واقع در جنگلهای بارانی برزیلی به دست میآید. شکل و ظاهر آسای تقریبا شبیه بلوبری است؛ گِرد، سیاه و دارای هستهای که خوردنی نیست. طعم این میوه ترکیبی است از شکلات و توتهای وحشی. ترکیب بینظیری به نظر میرسد، اینطور نیست؟ میتوان از آسای در اسموتیها و انواع نوشیدنی استفاده کرد. همچنین میتوان آن را خشک کرد و در ترکیبات گرانولا به کار برد. این میوه حاوی اسیدهای چرب ضروری و مادهای موسوم به آنتوسیانین است که باعث ایجاد رنگ بنفش در آن میشود.
انبه اصالتا از نواحی جنوب شرقی آسیا میآید. انبه طیفهای رنگی متنوعی از زرد تا سبز و قرمز دارد. بیشتر افراد طعم این میوه را دوست دارند. وجود ویتامین C و فیبر زیاد، انبه را در شمار میوه های استوایی مغذی قرار میدهد. پوست انبه را بگیرید، هسته آن را خارج کنید و از گوشت نارنجی و شیرین آن لذت ببرید. این میوه استوایی به شکل خشک، یخزده و تازه در انواع غذاها و دسرها استفاده میشود.
پاپایا هم یکی از میوه های استوایی از نواحی آمریکای مرکزی است که گوشتی نرم و آبدار و طعمی گرم و تند و تیز دارد. هسته پاپایا خوراکی نیست. اندازه این میوه تا ۵۰ سانتیمتر هم میرسد اما معمولا طول آن ۱۸ سانتیمتر و حاوی مقادیر زیاد ویتامین C، فولات و پتاسیم است. وجود آنزیم پاپائین در آن هم به هضم پروتئین کمک میکند و با اضافه کردن به گوشت غذا باعث تُرد و تازهتر شدن آن میشود. ترکیب پاپایا با لیموترش هم عالی است و میتوانید از این میوه استوایی به صورت تازه یا پخته استفاده کنید.