گاز اکسیژن یا O2، 21 درصد حجم هوای اطراف ما را تشکیل میدهد. ما برای زنده ماندن به اکسیژن نیاز داریم. اگر اکسیژن نباشد حیات بر روی کرهی زمین نابود خواهد شد. آب این مایع حیات هم از اکسیژن و هیدروژن تشکیلشده است. در این مقاله میخواهیم در مورد مهمترین کاربرد های گاز اکسیژن صحبت کنیم.
ازآنجاییکه گاز اکسیژن برای تنفس و سوختوساز بدن ضروری است پرکاربرد بودن آن در پزشکی دور از ذهن نیست. این گاز برای افزایش متابولیسم در بدن به کار میرود. بیمارانی که دچار مشکلات تنفسی هستند یا اینکه ریهی آنها به مقدار قابلتوجهی کارکرد خود را ازدستداده است، برای ادامهی حیات به کپسول اکسیژن نیاز دارند. افراد برای ناراحتی قلبی یا مصدومینی که دچار مشکلات تنفسی هستند نیزخیلی اوقات با کمک این گاز زنده میمانند تا به بیمارستان انتقال یابند.
از اکسیژن برای کشتن باکتریها و ضدعفونی کردن هم استفاده میشود. همچنین این گاز گاهی برای کاهش تجمع باکتریها در بدن به کار میرود.
کاربردهای ورزشی گاز اکسیژن :
کپسول اکسیژن در کوهنوردی کاربرد زیادی دارد. کوهنوردان برای تنفس در ارتفاعات بالا که فشار هوا کم است، از کپسول اکسیژن استفاده میکنند.
کاربردهای صنعتی گاز اکسیژن :
گاز اکسیژن در جوشکاری کاربردهای فروانی دارد. در ذوبآهن نیز برای تولید آهن به فولاد از اکسیژن استفاده میشود. همچنین گاز اکسیژن در برشکاری کاربرد دارد.
از سیلندر اکسیژن برای کمک به تنفس غواصان و فضانوردان استفاده میشود. بدون این گاز بسیاری از پیشرفتهای به وجود آمده در صنایع دریایی، هوایی و فضایی ممکن نبود.
از گاز اکسیژن بهعنوان قسمتی از سوخت موشک استفاده میشود. این گاز چون قابلیت اشتعال فراوانی دارد کاربردهای نظامی و صنعتی زیادی دارد.